R.I.Z.

Dit bier moet nog gebrouwen worden.

Onze Paul en René zijn een groot liefhebber van donkere (zeg maar zwarte), zware bieren met veel donkere accenten van koffie en rook. Toen we een keer gezamenlijk dit recept proefden moest zelf Jeroen toegeven dat er iets heel bijzonders in het glas zat.

Tja, hoe komen we dan aan deze bijzondere naam? Nou, de Russian Imperial Stout is al een paar jaar bezig aan een flinke opmars in bierland. Een zeer donker bier, vol, een stevig alcoholpercentage en een bier waarmee je goed kunt experimenteren met allerlei toevoegingen. De M.A.T. brouwers hebben na enig experimenteren hun eigen versie gebrouwen waarover ze zeer tevreden zijn. Het is een zwaar donker bier waaraan koffie en cacao zijn toegevoegd, het bier wordt  met houtsnippers vergist  waardoor een zeer aromatisch bier is ontstaan. De koffie- en chocoladetonen geven het bier een rijke smaak, echt een bier  om rustig van te genieten. En die naam? In de periode van de Koude Oorlog noemden de Russen de Amerikanen imperialistische zwijnen, dat gecombineerd met de Russian Imperial Stout leverde deze naam op.

Het bier is gebrouwen met de volgende moutsoorten: Pilsmout, Pale mout, Brown Malt, Whiskey mout, Special B en geroosterde gerst. Er zijn twee hopsoorten gebruikt (Southern Cross en Hallertau) die een IBU van 40 geven. Verder zijn kandijsiroop, koffie en cacao en hout toegevoegd. Een alcoholpercentage van 9,5% maakt dit  rijke bier tot een echt geniet bier. Het bier heeft nog wat lichte zoetheid die goed past bij dit zeer donkere en smaakvolle bier. De bitterheid wordt daardoor wat naar  de  achtergrond gedrongen maar is nog wel aanwezig. Voor  veel mensen bij uitstek een bier voor herfst  en winter maar toch wat later op een zomeravond ook heel lekker. 

Proost