R.I.Z.

Onze Paul en René zijn een groot liefhebber van donkere (zeg maar zwarte), zware bieren met veel donkere accenten van koffie en rook. Toen we een keer gezamenlijk dit recept proefden moest zelf Jeroen toegeven dat er iets heel bijzonders in het glas zat.

De MAT brouwers hebben even pas op de plaats gemaakt, niet in kwaliteit, dat zeker niet, maar wel in kwantiteit. In een beperkte oplage hebben zij dit bijzonder uitgesproken bier gebrouwen voor de bierliefhebbers die niet bang zijn voor een flinke smaakexplosie en een fors alcoholgehalte. Geen bier dat je even wegtikt maar een volmondig bier dat je met kleine teugen geniet. Dit bier is gebrouwen met toevoeging van koffie en cacao tijdens het koken en dat proef je terug in de rijke smaak. Een zeer aromatisch bier, complex van smaak, donker en verwarmend, zeer geschikt voor een donkere winteravond maar wie houdt je tegen als de vijf in de klok zit? 

Dit bier is eind December 2021 gebrouwen en is uitverkocht. Begin April hebben we een nieuwe batch gebrouwen met ook een nieuw etiket. Eind 2022 hebben we opnieuw een batch gebrouwen, nu in flesjes van 330ml.

Tja, hoe komen we dan aan deze bijzondere naam? Nou, de Russian Imperial Stout is al een paar jaar bezig aan een flinke opmars in bierland. Een zeer donker bier, vol, een stevig alcoholpercentage en een bier waarmee je goed kunt experimenteren met allerlei toevoegingen. De M.A.T. brouwers hebben na enig experimenteren hun eigen versie gebrouwen waarover ze zeer tevreden zijn. Het is een zwaar donker bier waaraan koffie en cacao zijn toegevoegd, het bier wordt  met houtsnippers vergist  waardoor een zeer aromatisch bier is ontstaan. De koffie- en chocoladetonen geven het bier een rijke smaak, echt een bier  om rustig van te genieten. En die naam? In de periode van de Koude Oorlog noemden de Russen de Amerikanen imperialistische zwijnen, dat gecombineerd met de Russian Imperial Stout leverde deze naam op.

Het bier is gebrouwen met de volgende moutsoorten: Pilsmout, Pale mout, Brown Malt, Whiskey mout, Special B en geroosterde gerst. Er zijn twee hopsoorten gebruikt (Southern Cross en Hallertau) die een IBU van 40 geven. Verder zijn kandijsiroop, koffie en cacao en hout toegevoegd. Een alcoholpercentage van 9,5% maakt dit  rijke bier tot een echt geniet bier. Het bier heeft nog wat lichte zoetheid die goed past bij dit zeer donkere en smaakvolle bier. De bitterheid wordt daardoor wat naar  de  achtergrond gedrongen maar is nog wel aanwezig. Voor  veel mensen bij uitstek een bier voor herfst  en winter maar toch wat later op een zomeravond ook heel lekker. 

Dit bier scoort heel hoog op Untappd! Maar ook de vorige edities scoren uitstekend.

Proost

Onze vast reviewer heeft hem ook al gedronken!

De vorige batch was ook al gereviewed, zie hieronder.

Ook met dit bier kun je koken, een beetje is genoeg dus drink de rest lekker op. Als bier gebruik je natuurlijk de MAT Russisch Imperialistisch Zwijn

Voor de Guinesscakejes met chocolade

 • 120 ml het Russisch Imperialistisch Zwijn van  MAT
 • 120 g boter (in kleine blokjes)
 • Boter om in te vetten
 • 30 g cacaopoeder
 • 200 g fijne kristalsuiker
 • 65 g zure room
 • 1  groot ei
 • 2 tl vanille-extract
 • 130 g bloem
 • 0.5 tl keukenzout
 • 1 tl baking soda of zuiveringszout
 • 5 g pure chocolade geschaafd (70% cacao)

Voor de Baileyscrème

 • 125 g mascarpone
 • 45 g Baileys Irish Cream
 • 40 g poedersuiker, gezeefd

Voor de chocoladeganache

 • 100 g pure chocolade (70% cacao, in blokjes van 2 cm)
 • 100 ml slagroom
 • 1.5 tl golden syrup of stroop
 • 1.5 tl zachte boter

BEREIDINGSWIJZE

Totale tijd: 2 UUR EN 40 MINUTEN

Deze goddeiljke Guinnesscakejes met chocolade en Baileys komen uit het boek Sweet van Yotam Ottolenghi & Helen Goh

Tip

We maken deze cakejes liefst in 8 minicakevormen van 9 x 6 cm aan de bovenkant en 7 x 4 cm aan de onderkant. Als u deze vormpjes gebruikt, heeft u een spuitzak nodig om de Baileyscrème erin te spuiten.

U kunt ook een springvorm van 18 cm kiezen. Als u dit doet, hoeft u alleen de ronde vorm te bekleden (en het papier er niet boven uit laten steken). Verleng ook de baktijd tot 40 minuten. Snijd het gebak als het gaar is horizontaal in twee lagen, besmeer de onderste laag met Baileyscrème en zet de bovenlaag erop. 

De ganache kan 3 dagen bij kamertemperatuur bewaard worden, als het daar tenminste niet al te warm is, of zet hem maximaal 2 weken in de koelkast. U kunt de cakes zonder de roomvulling in een goed gesloten trommel 3 dagen bewaren bij kamertemperatuur. Als de cakes gevuld zijn, moet u ze in de koelkast bewaren en ze binnen een dag eten.  

Het recept

Verwarm de oven voor tot 175 °C. Vet de lange kant en de bodem van 8 minicakevormen in en bekleed ze met bakpapier. Laat het bakpapier 2 centimeter boven de randen van de vormpjes uitsteken, zodat je ze er later makkelijk uit kunt tillen. 

Doe de Guinness en de boter in een middelgrote pan en zet hem op halfhoog vuur. Roer rustig tot de boter is gesmolten, maar laat beslist niet koken. Zeef de cacao en de suiker samen boven de pan met boter en roer alles door elkaar; giet het mengsel in een middelgrote kom. Klop in een andere kom de zure room, de eieren en de vanille door elkaar en giet dit al roerend bij het Guinnessmengsel. Zeef de bloem met het zout en het zuiveringszout in een andere kom en klop dit ook door het Guinnessmengsel tot alles glad en goed vermengd is.

Giet het beslag in de vormen en bak de cakes 20 minuten of tot een in het midden van een cake gestoken spies er schoon uit komt. Haal de bakplaat uit de oven en laat de cakejes 10 minuten afkoelen voor u ze met behulp van het bakpapier uit de vormen tilt. Ga eerst met een mes tussen de smalle kant en het gebak om ze los te halen en zet ze op een taartrooster om ze helemaal koud te laten worden.

Klop voor de Baileyscrème de mascarpone en de Baileys met een handmixer als u die heeft, of met een garde door elkaar. Voeg de poedersuiker toe en blijf op lage snelheid kloppen tot alles is vermengd. Schakel de mixer halfhoog tot hoog en klop het roommengsel tot het dik genoeg is om uit te strijken. Zet de crème tot gebruik in de koelkast.

Snijd als de cakejes helemaal koud zijn met een klein snijmesje de bovenkant in het midden in, maar laat aan beide uiteinden 2 cm heel. Schep de Baileyscrème in een spuitzak met een spuitmondje van 1,5 cm doorsnee. Druk het spuitmondje aan het begin van de snee in elke cake en spuit er crème in tot deze eruit komt.

Doe voor de chocoladeganache de stukjes chocolade in een keukenmachine, hak ze fijn en zet opzij. Zet een kleine pan met de slagroom en de golden syrup op halfhoog tot hoog vuur. Neem de pan zodra er luchtbellen verschijnen – vlak voor de room gaat koken – van het vuur. Zet de keukenmachine weer aan met de chocolade erin, en voeg de hete room in een gelijkmatige straal toe. Blijf 10 seconden mixen en doe dan de boter erbij. Blijf mixen tot de ganache glad is en glanst. U kunt de ganache ook met de hand maken: zorg ervoor dat de chocolade fijn is gehakt voor u de slagroom en syrup verhit en in een geleidelijke stroom bij de chocolade giet.

Roer alles met een houten lepel tot de chocolade vrijwel gesmolten is en voeg de boter toe. Blijf roeren tot de ganache mooi glad is. Het maakt niet uit of u de ganache in een machine maakt of met de hand, maar schep de ganache met een pannenlikker in een andere kom en dek hem af met plasticfolie. Zet de kom opzij tot de ganache naar uw wens voldoende is opgestijfd: als u een dunne laag over de cake wilt strijken, kan de ganache nog vloeibaar over de cakes worden uitgegoten zodat ze met een gelijkmatige, lichte, glanzende laag zijn bedekt.

Laat de ganache voor een dikker smeerbare versie circa 2 uur bij kamertemperatuur opstijven voor u hem met een spatel of mes op de cakes aanbrengt. Schep circa 1 eetlepel ganache op elke cake: het is de bedoeling dat u de met room gevulde opening afsluit. Garneer met chocoladeschaafsel en serveer de cakes.