SAISON

 

Ons saison-bier is een klassieke saison. Blond, matig in het alcohol percentage en met een bijzondere lekker smaak. Paul ontdekte ooit dit recept,  verbeterde het, en schonk het vervolgens in voor Rene en Jeroen. We kunnen haast wel zeggen dat met dit bier de kiem voor M.A.T.-bier gelegd is.

Saison is in Nederland nog relatief onbekend en daarom wordt het tijd dat je als bierliefhebber kennis gaat maken met dit heerlijke biertype. Saison is een van oorsprong Belgisch biertype, dat werd gebrouwen in Wallonië door boeren voor de landarbeiders die in de zomer het zware werk kwamen doen. Het bier werd in de winter gebrouwen om infectiegevaar te voorkomen, daarom werd er ook een goede dosis hop toegevoegd.

M.A.T. heeft met eerbied voor de  traditie zijn eigen(tijdse) versie van een Saison bier gebrouwen. Typerend voor Saison is de zeer hoge vergistingsgraad waardoor  en geen restsuikers in het bier achterblijven na de gisting. M.A.T. Saison is gebrouwen met Pilsmout, Pale Mout, Tarwemout en Kandijsiroop. Het bier is gehopt met Goldings hop en Galena hop. Er zijn geen kruiden gebruikt.

Het resultaat is een heerlijk, strak,  doordrinkbaar bier met een licht ambertintje. Perfect voor de zomer maar er wordt zeker geen straf uitgedeeld als je dit bier in een ander seizoen wilt drinken.

Dit bier is voor de eerste keer twee Juli 2021 gebrouwen. Online te koop bij: https://bottomsup.amsterdam/product/m-a-t-saison-zomerbier/

Dit bier haalt een mooie score op Untappd, maar ook voor de vorige editie.

In onderstaande video zie je een review van dit bier.

Proost

Koken met Saison

Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
500 g extra belegen of oude kaas. Makkelijkste is zakjes gemalen kaas te kopen.
1 flesje M.A.T. bier Saison 0,5 lt
5 tenen knoflook
1 rode paprika
1 vers stokbrood of ciabatta

Dit heb je nodig
kaasfonduepan (caquelon) of pan met dikke bodem en een rechaud en een pakje allesbinder. Je kan ook een Roux maken. (Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de bloem toe, roer
glad met een garde en laat op laag vuur in enkele minuten gaar worden)

Werkwijze:

Zet pan op het vuur en schenk het M.A.T. Saison bier in de pan. Maak ondertussen de Knoflook en Paprika schoon en klein. Voeg de Knoflook toe aan het warm wordende bier toe. Als het bier kookt voeg in kleine portjes de kaas toe, je ziet de kook afnemen. Als je ziet dat het weer gaat koken voeg de resterende kaas in porties toe.

Als alle kaas is opgenomen, zet het vuur wat lager en voeg de Paprika toe. Als je geen Roux hebt gebruikt voeg dan de allesbinder toe (volg het recept op het pakje). Aan het einde voeg je wat verse gemalen zwarte peper toe.

Zet de pan op een rechaud of warmhoudplaatje en verdeel het stokbrood. Met een vork dompel je een stukje brood in de kaasfondue en wacht even voordat je het in je mond stopt. De kaas is erg warm. Een leuk alternatief is om diverse soorten verse groente in de kaas te dompelen, Bijv.: Bloemkool, Broccoli, radijs bleekselderij of een ander favoriet stuk harde groente.

Bij de kaasfondue drink je natuurlijk een M.A.T. biertje